Interview Bogdan Vanden Berghe

Landproblematiek, waar gaat het precies over? We vroegen het aan Bogdan Vanden Berge, Algemeen Secretaris van 11.11.11.

_MG_0392(1)Steeds vaker horen we de term “landroof” opduiken. Waar draait het precies om?

Vanden Berghe: “Vandaag gaan investeerders op zoek naar plekken om voedsel te telen voor export, gewassen te verbouwen als grondstof voor biobrandstoffen of als een lucratieve belegging. Grote investeerders, vaak ook gesteund door buitenlandse regeringen, kopen of huren enorme stukken land in ontwikkelingslanden. Op zich geen probleem, maar we zien dat die investeerders vaak op geen enkele manier rekening houden met de rechten en noden van de lokale bewoners. Plaatselijke boeren worden van hun land verdreven zonder enige compensatie. Hun land wordt letterlijk weg geroofd.”

Moeten we daarvan wakker liggen?

Vanden Berghe: “De laatste 10 jaar is minstens 71 miljoen ha opgekocht of voor zeer lange termijn in huur gegeven. Sommige rapporten spreken zelfs van meer dan 200 miljoen ha. Dat is 24 keer België of elke dag de oppervlakte van het Brussels Gewest. De helft daarvan in Afrika. Hoewel het land vaak als ‘ongebruikt’ of ‘marginaal’ wordt voorgesteld, zien we dat vaak om zeer vruchtbaar land gaat, van onschatbare waarde voor lokale gemeenschappen. In de plaats komt meestal grootschalige monocultuur voor de uitvoer of productie van biobrandstoffen zonder dat het extra banen oplevert. Dat soort investeringen leidt direct tot stuitende armoede en nog meer honger.”

Wat kunnen wij doen?

Vanden Berghe: “Op het eerste zicht lijk je als consument machteloos. Toch kan je wel degelijk iets doen om de landroof te stoppen. Zo zie je dat Europa, onder druk van de ngo’s, zijn beleid inzake biobrandstoffen aanpast. In Noorwegen is men erin geslaagd om de voedingsproducenten te overtuigen geen palmolie te gebruiken die afkomstig is van plantages die de bestaande spelregels aan hun laars lappen. Maar ook de spelregels moeten anders. Zo moet het onmogelijk worden voor onze Belgische banken om nog te investeren in dergelijke praktijken. De spaarder kan zijn spaargeld enkel toevertrouwen aan instellingen die niet investeren in landroof.”

Wat doet 11.11.11?

Vanden Berghe: “11.11.11 werkt samen met partners die ijveren voor de rechten van lokale gemeenschappen en die rechten willen afdwingen bij hun eigen overheid. Het probleem is vaak dat de landrechten van lokale gemeenschappen te zwak zijn. Daarin heeft de overheid een grote verantwoordelijkheid. In Congo bijvoorbeeld zien we dat zwakke landrechten leidt to een enorme kaalslag door grote houtkapbedrijven die steeds meer grond in concessie krijgen. Het gebied van de lokale boeren krimpt zienderogen met bloedige conflicten als gevolg. Onze partnerorganisaties hebben zich verenigd in een netwerk dat ijvert voor een labelsysteem voor de houthandel zodat het regenwoud in stand wordt gehouden en het inkomen van de boeren verzekerd. Daarnaast investeert 11.11.11 ook in lidorganisaties, zoals Broederlijk Delen en Vredeseilanden, die nauw samen werken met plaatselijke boerenorganisaties. Ook Oxfam lanceerde afgelopen jaar een campagne om landgrabbing tegen te gaan en viseert vooral een aantal investeringen van de Wereldbank.”

De Verenigde Naties voorspellen een nieuwe voedselcrisis in 2013, hoe komt het dat we dit nu al weten?

De laatste jaren zijn graanreserves – die traditioneel een belangrijk rol spelen om de prijs stabiel te houden en mogelijke misoogsten op te vangen – zo gevaarlijk laag dat de minste tegenslag catastrofale gevolgen kan hebben. Vandaag al laten de gevolgen van de klimaatverandering zich voelen. De kans op misoogsten door droogte of overstromingen neemt zienderogen toe. De VN verwacht dan ook dat de voedselprijzen zullen blijven stijgen. Het huidige beleid dat speculatie op voedselgewassen en onverantwoorde investeringen in het beschikbare land mogelijk maakt moet dan ook dringend anders.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s